-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 670 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
M - lexikon
M - lexikon : Malmok és malomtulajdonosok (Szerző: Dr. Páhi Ferenc)

Malmok és malomtulajdonosok (Szerző: Dr. Páhi Ferenc)


A múlt század ötvenes, hatvanas éveiben nem volt kenyérgyár, sőt pék is alig-alig, jórészt házi munkában sütöttek kenyeret és a művelethez szükséges lisztet az emberek maguk őrlették meg. Volt is bőven malom, mégpedig négyfajta: vízimalom, szárazmalom, szélmalom és gőzmalom is az 1866-os összeírás szerint.
 
A vízimalmokat a Tiszán és a Kurcán létesítették. A nevük is mutatja, hogy a folyóvíz volt a „hajtómotorjuk". Korabeli feljegyzés szerint a vízimalom lisztjét kedvelték legjobban. Szentesen, az említett időben már csak 16 vízimalom volt, az 1853. évi összeírás szerinti 34-el szemben.

A szárazmalom „motor"-jául kiöregedett ló, vagy ökör szolgált Az őrlés ideje alatt — lehet, hogy egész nap is — körbejártak a jószágok, s így forgatták a malomkövet. Ebből a típusból a városban volt 37 és a tanyavilágban 11. 1853-ban csak 3-al volt több a számuk.

A szélmalmok akkor hatalmas fejlődést jelentettek a vízi és a szárazmalmokkal szemben, 1853-ban még csak egyetlen szélmalom volt, az 1866. évben már 16, olyan megoszlásban, hogy a városban 12, a tanyákon pedig 4 működött.

1865 óta állt egy gőzmalom is, amely Tóth József és társai néven szerepelt. Ez a volt Vásártér déli oldalán épült. Találunk nyomot a gőzmalomra 1857-ben Is: a létesítéséhez szükséges engedélyt Kóhn Gábor, Bauer Jakab és Gláser Gábor írta alá és a malmot a Gláser telken kívánták felállítani. A malmot azonban nem engedélyezték, mert a telek, szűk és így tűzveszélyes is volt. Megállapította a Tanács, hogy a malom működése „rontja a tiszta levegőt, s így az egészségre káros lenne". Kilátásba helyezték, ha a városon kívül lesz a helye, akkor engedélyezik a gőzmalom felépítését. Bauer Jakab azután Hódmezővásárhelyen épített gőzmalmot. Itt alakult ki később a Mérleggyár, a METRIPOND.

A kapitalizálódás egyik „lépcsője" volt a malom. A malmok összeírásából megállapítható a tulajdonosok neve, s így a jómódúnak ismert családok, egy vagy több malomnak voltak a gazdái.

Az 1853-as összeírás alapján megállapítható, hogy Dósai Molnár Mihálynak 5, Borsos Józsefnek 3, Borsos Jánosnak, Kotvics Jánosnak, Jurenák Edének és Jurenák Henriknek 2—2 vízimalma volt a 34-ből.

Két-két szárazmalma volt Szűcs Jánosnak, Jurenák Katalinnak és Jurenák Krisztinának, továbbá Pokomándy Gábornak. Ezek a malmok az 1864. évi öszszeírásban már Pokomándy Gáborné nevén szerepelnek. Még az 1866-os összeírásban találjuk, hogy Erdőháti Antalnak 5 szélmalma volt.

1869-ben a Tanács úgy határozott, hogy a gyakori tűzesetek miatt veszélyes szárazmalmokat a város belterületéről eltávolítják. Ez a határozat 43 szárazmalomra vonatkozott. A tanács tagjait rokoni, baráti kapcsolatok fűzték a malomtulajdonosokhoz és ezért a malmok nagyobbik fele továbbra is a városban működött. Így maradt a helyén — többek között — a Jurenák Ede, Jurenák Jusztina, Sarkady N. József, Sarkady Nagy István, ifj . Sarkady Nagy István, Csúcs János, stb. jómódú gazdák, Kugler János postamester, majd később polgármester malma is.

1875-ben már a gőzmalmokról beszélhetünk: Zsoldos Ferenc gőzmalma, Sonnelfeld Lázár — később Székely-féle malom — Füchsl József, Weil Salamon malma — most a Erőtakarmánygyár van a helyén — és a Schweiger Testvéreknek volt gőzmalma Szentesen.

A malmokon kívül az olajütőkről is van adatunk. A számuk 4 volt. Tökmagból, napraforgómagból — általában olajos magvakból — „ütötték ki " az olajat.

A malmok és olajütők után a város taksát — adót — szedett. Ez jelentős jövedelmet hozott a városnak. A vízimalom évi taksája 25, a városi szárazmalmoké 14,70, a tanyaiaké 31,50, a szélmalmoké egyenként 60, az olajütőké 10,50 forint volt. A gőzmalmok tulajdonosai 120 forint taksát fizettek.

A szárazmalmok helyét ma is megállapíthatjuk. így a mai Luther téren, az evangélikus templom telkén is dolgozott szárazmalom. A malomtulajdonosok egymás szomszédságában is megéltek. A Kígyó utcában levő háromszögű tér is szárazmalomnak adott helyet. A református nagytemplom mögött volt Feyér Józsefné szárazmalma, ami az 1869-es rendezés után is ott maradt. Hiába, akinek a neve közepén is ipszilon van, az csak nagy ember lehet és azzal kivételezni kellett.

Jó kereseti forrás volt a malom, bármilyen formában is működött. A malomtulajdonosok nagy többsége, nemhogy az őrlésben dolgozott, hanem feléje sem nézett a malomnak. Ott bérmunkást alkalmaztak, ők maguk pedig zsebrevágták a hasznot. Például Bauer Jakab, Sarkady Nagy Jánosné, Feyér Józsefné, Grünwald Dávid, Pokomándy Gáborné egy zsákot sem tettek arrébb, sem Werner Mihály, akinek pedig vízi- és szárazmalma is volt. Jurenák Ede két vízimalom tulajdonosa — a családnak még két szárazmalom is volt a birtokában — nyilván nem törte magát a malmi munkában.

Ahogyan a vízimalmok és szárazmalmok sorsát megpecsételték a szélmalmok, úgy „falták fel " a gőzmalmok a szélmalmokat.


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
Megjelent: Szentesi Élet 1972-06-05

Kép:
Szentesi szélmalmok régi képeslapon
Reklám a Szentesi Lap 1873.01.12. számából

 

 

 

 


Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...