-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
E,É - lexikon
E,É - lexikon : Egy kis botlatókő nagy teherrel (Szerző: Darók József)

Egy kis botlatókő nagy teherrel (Szerző: Darók József)


Európa sok országában kicsi, alig észrevehető botlatókövek emlékeztetnek a történelem egyik vészkorszakára, a náci deportálásokra, mely Magyarországon éppen 70 évvel ezelőtt történt. Szentesen is található egy feliratos kis macskakő a Havas-ház előtt, a második világháborúban elhurcolt Havas József emlékére, aki a korábban itt működött patika tulajdonosa volt.

Nemrégiben hívták fel figyelmünket az Ady Endre utcán, a gyermekorvosi rendelő előtti járdaszakaszon szerénykedő kis térkőre, melynek felirata idén, a Magyar Holokauszt Emlékévében szomorú aktualitást kap. Érdeklődésünkre helytörténetben járatos, lokálpatrióta emberek sem tudtak információval szolgálni. Internetes cikkekben vizsgálódva kiderült, hogy egy úgynevezett botlatókőről van szó, s az egyik tudósítás már igen közel vitt a szentesi alkotás idejének beazonosításához. E szerint egv német szobrászművész, Gunter Demnig 2012. szeptember 28-án Budapesten négy áldozat emlékére köveket helyezett el saját kezűleg a járda burkolatába, majd másnap továbbutazott Szentesre és Békéscsabára. A Havas Józsefre emlékező kő elhelyezésének más írásos nyomát nem leltük. A legkézenfekvőbb magyarázatnak az tűnt, hogy a botlatókő megrendelői esetleg nem akartak médiavisszhangot, hanem szépen csendben, szűk körben állítottak emléket. Aztán a botlatókő már betöltheti rendeltetését, vagyis, aki séta közben észreveszi, talán lehajol, elolvassa, és egy pillanatra elgondolkozik a felvésett szövegen.

Utánaolvastunk: a német képzőművészben 1993-ban fogalmazódott meg az ötlet, hogy botlatókövekkel, azaz az utcába ágyazott, macskakő nagyságú kis réztáblákkal emlékeztesse az utókort a náci uralom alatt elhurcolt és megsemmisített zsidókra, cigányokra, ellenálló katolikusokra és a terror egyéb áldozataira, méghozzá az előtt a ház előtt, ahol az illető utoljára lakott. Rádöbbent, hogy egész egyszerűen elfelejtették az emberek azokat, akiket a környezetükből hurcoltak el - így viszont, visszaadva a nevüket annak a helynek, ahol egykor laktak, talán emlékezni fognak rájuk. Egyébként személyesen nem kötődik a holokauszthoz, mégis már ez vált élete küldetésévé.

Mindenhol, ahonnan megrendelés érkezik, ő maga helyezi a járdafelületbe a botlatóköveket, Magyarországon 2007-ben Budapesten az elsőt. A legtöbb esetben a túlélő hozzátartozók és leszármazottak megrendelése alapján készíti el Demnig, aki már több mint 40 ezer botlatókövet helyezett el Európában, tudtuk meg Landwehr Klárától, a Kultunio Alapítvány kuratóriumi elnökétől. Ez a szervezet koordinálja Magyarországon a botlatókövekkel kapcsolatos ügyeket, s mint megtudtuk, 120 euró a költsége, engedélyt a helyi önkormányzattól kell kérni. Megerősítette, hogy sajnos még mindig nagyon kevesen tudnak a botlatókövekről, de úgy érzi, nagyon szép módja ez a megemlékezésnek.

Havas József gyógyszerész a szentesi zsidó hitközség egyik prominens, tekintélyes tagjának számított. Közismert, népszerű ember volt. A Harruckern utcai gyógyszertárát, mely Magyar Király néven működött, más felekezethez tartozók is szívesen látogatták. A zsidótörvények az ő sorsát is véglegesen befolyásolták. Elsők között deportálták. 1944 áprilisában Gunst Sándor hitközségi elnökkel, Lampel Béla bankigazgatóval, Kálmán Géza iskolaszéki elnökkel, Wellisch István ügyvéddel együtt Bácstopolyára hurcolták, onnan vitték őket tovább Auschwitzba/Dachauba, ahol megöltek valamennyiüket. Neve a: szentesi izraelita temetőben felállított holokauszt emlékműn található a mintegy 800 áldozat neve között. Házát máig Havas-házként emlegetik a városban.

Egy szép vasárnapon, mindössze húsz percet vett igénybe a botlatókő elhelyezése a Havas-ház előtt, s valóban, maga a német művész rakta le - tudtuk meg egy informátorunktól. Havas József Budapesten élő unokája kérte az engedélyt - értesültünk a műszaki osztálytól. Szűk családi körben, illetve néhány ismerős jelenlétében, minden publicitás kizárásával került a szentesi járdába a 40 ezer botlatókő egyike, mint a Havas örökösök kegyeleti emléke.
 
Szentesi Élet 2014. február 14.

 

 

 


JÓK ÉS ROSSZAK ISKOLÁJA - ismerd meg a részleteket a mesérõl    *****    Visszatérjünk? Digimonweb!!!! A digimonok rád várnak, ha akarod! Szerkesztõtárs kerestetik! Barmilyen téma érdekel!!!    *****    &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB W A T T P A D TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#983    *****    Tehervonat: 3:20 Hobo    *****    Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!