-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek

SINOSZ farsang


Szenvedélyünk a foltvarrás

Fókuszpontok fotókiállítás


TITANIC kiállítás
Budapest

Pillanatképek a mohácsi busójárásról

Télbúcsúztató felvonulás Csongrádon

A képre kattintva a galéria elérhető


Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás

 
K - lexikon
K - lexikon : Katonasors az első világháború idején 3. rész

Katonasors az első világháború idején 3. részA 101/II-es önálló zászlóaljnak Isonzónál kezdetleges hadieszközökkel a legnehezebb terepviszonyok között kellett a  sokszoros túlerőben lévő olasz  hadat feltartóztatnia 1915. májusától augusztusig. Mohácsy Lajos hadnagy jegyezte le 1916. tavaszán: „már megint az északolaszországi hadműveletekben vettünk részt."

A zászlóalj katonái - édesapám és társai - alföldi terepen nevelkedtek. Az emberek a hegyvidéki területhez nehezen tudtak alkalmazkodni. Ahogyan visszaemlékeztek: a köves talajon alig tudtak fedezékeket rögtönözni. A gránáttölcsérek, gödrök biztonságosabbak voltak. A pontosan lövő olaszok  ezekre   a helyekre többször nem  lőttek. A srapnel-, és a kőszilánkok veszélyesek voltak. A tüzérségi támadás kezdetekor apám mondja bajtársának: rossz   érzésem van, menjünk el innen. Társa maradt. A lövöldözés abbahagyása után a bajtársból ruhafoszlány sem maradt. Édesapám a puskája tusára támaszkodott, és zokogott. Az osztrák zászlóaljparancsnok és dr. Kanász Nagy Sándor főhadnagy szemlét tartottak. Kérdezték, miért sír. A válasz magyarul: Miért ez az öldöklés? Az osztrák tiszt kérdezte, a honvéd mit mondott. A főhadnagy: Flóri bácsi, megmondjam neki? - Doktor úr, mondja meg, így apám. A parancsnok kevés gondolkodás után a vállára veregetett, és adott neki két faintos szivart. Ez is mutatja: az Öreg  katonák és a tisztek között  kötetlen volt a kapcsolat.

Wagner Miklós 101-es kapitány, tábori pilóta így írt: „Tizenkét repülőt tudtunk támadásba vinni, az ellenség a Júlia-Alpok 2600 méteres magasságában légelhárító ütegeket állított. A  mi repülőink csak százötven  kilogramm bombakészlettel  voltak terhelhetők, a géppuskákat is vissza kellett hagyni. Az olasz repülőgépek dühös támadása ellenére a milánói erőműt sikerült teljesen megbénítani." Mohácsy hadnagy  jegyzetéből: „A Piave torkolatánál a francia - angol - olasz csapatokkal szemben a II. zászlóalj huszonhárom tisztje hétszáznyolcvan gyalogossal várta  a támadást. Az ezred I., III., IV   - es   zászlóaljával 1918. október  24-én Tombal - Uzon városkáknál a szövetségesek túlerejét támogatta húsz-harminc repülővel, bombáztak és irányították tüzérségüket." A II. zászlóalj nyolcszázhárom fő volt, holt fáradt,  kiéhezett, lelkileg is összetört,  rongyos, kimerült maradványa  hat tiszt, ötvennégy katona (apám is egyikük - K.F.). Százharmincnégy sebesült, negyvennyolc olasz fogoly Csáktornyánál éri el a magyar határt. Ott a forradalmi kormány kiküldötte várja a hazaérkezőket és beszédet mond,  hogy most tegyük le a puskát, és fogjuk meg az eke szarvát. A  beszéd szépen hangzott, a  puskát letettük, s a szomszédok  azután felnégyelték országunkat. (Von Hammel alezredes.)   

Édesapám öreg bajtársaival  a le sem tett fegyvereikkel újabb   utasításra román frontra lett  vezényelve. A túlerőben lévő hadsereggel szemben többen  elestek, megsebesültek. A  foglyokra a román katonák bottal ráverték a douázeci si ciui-t, huszonötöt. A számlálást elfelejtették, a botozást újra kezdték. A legyőzötteket a foksáni hadifogoly táborba vitték egy évre. Idehaza hat hónap internálást kellett elviselniük. A szentesi Bán István, Kádár Sándor is közöttük volt. Román keresztneve (Flórián); és némi  román nyelvismerete miatt édesapám  nem lett fogoly. Román és szerb  nyelven nem tudták eladni. A Tanácsköztársaság bukása után obsitos lett. A háborúról való osztrák-magyar vélemények  után a szemben álló oldal jeles személyiségének véleményét  idézem: Julius Evola (1898-1974)  mérnök, olasz tüzértiszt az első  világháborúban részt vett. Tapasztalatait a „Lázadás a  modern világ ellen - 1934 -„ c. könyvében írta  le:  „Kevés olyan  háború volt a világon, mint az  1914-1918-as, amely annyira  mutatta volna annak jegyeit, hogy nem államok és nemzetek közötti konfliktusról van szó, hanem a különböző kasztok ideológiái közötti összeütközésről."

E konfliktus közvetlen és szándékos következménye a monarchista Németország, és a  katolikus Ausztria elpusztítása, közvetett következménye pedig a cári birodalom összeomlása, a kommunista forradalom, és  Európában egy olyan kaotikus  és ellentmondásos politikai, társadalmi helyzet megteremtése, amely magában foglalta egy új világégés minden előfeltételét.


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom: 
Kátai Ferenc: Katonasors az első vlágháború idején. - Városi Visszhang 2002. 8. szám

Kép:
Pihenő a keresztfa alatt - A világháború képes krónikája címlapja 51. füzet, 1915. szept. 26.
Zsákmányolt ágyúk Szerbiában -  A világháború képes krónikája. 9. füzet 1914. dec. 6.  
Motoros nehézüteg -  A világháború képes krónikája. 5. füzet 1914. nov. 8.

 

 

 


Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto