-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK


ÚJ KÉPGALÉRIÁK AZ OLDALON

Dosztál Veronika kiállítása
2018-01-12.

Szentesi ecestforgatók
2018-01-06. kiállításmegnyitó


 

Szűcs Árpád festőművész emlékkiállítása
2018-01-04. kiállításmegnyitó

Újévi tüzijáték
2018-01-01.


 

A képre kattintva a galéria elérhető


Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás

 
K - lexikon
K - lexikon : Katonasors az első világháború idején 3. rész

Katonasors az első világháború idején 3. részA 101/II-es önálló zászlóaljnak Isonzónál kezdetleges hadieszközökkel a legnehezebb terepviszonyok között kellett a  sokszoros túlerőben lévő olasz  hadat feltartóztatnia 1915. májusától augusztusig. Mohácsy Lajos hadnagy jegyezte le 1916. tavaszán: „már megint az északolaszországi hadműveletekben vettünk részt."

A zászlóalj katonái - édesapám és társai - alföldi terepen nevelkedtek. Az emberek a hegyvidéki területhez nehezen tudtak alkalmazkodni. Ahogyan visszaemlékeztek: a köves talajon alig tudtak fedezékeket rögtönözni. A gránáttölcsérek, gödrök biztonságosabbak voltak. A pontosan lövő olaszok  ezekre   a helyekre többször nem  lőttek. A srapnel-, és a kőszilánkok veszélyesek voltak. A tüzérségi támadás kezdetekor apám mondja bajtársának: rossz   érzésem van, menjünk el innen. Társa maradt. A lövöldözés abbahagyása után a bajtársból ruhafoszlány sem maradt. Édesapám a puskája tusára támaszkodott, és zokogott. Az osztrák zászlóaljparancsnok és dr. Kanász Nagy Sándor főhadnagy szemlét tartottak. Kérdezték, miért sír. A válasz magyarul: Miért ez az öldöklés? Az osztrák tiszt kérdezte, a honvéd mit mondott. A főhadnagy: Flóri bácsi, megmondjam neki? - Doktor úr, mondja meg, így apám. A parancsnok kevés gondolkodás után a vállára veregetett, és adott neki két faintos szivart. Ez is mutatja: az Öreg  katonák és a tisztek között  kötetlen volt a kapcsolat.

Wagner Miklós 101-es kapitány, tábori pilóta így írt: „Tizenkét repülőt tudtunk támadásba vinni, az ellenség a Júlia-Alpok 2600 méteres magasságában légelhárító ütegeket állított. A  mi repülőink csak százötven  kilogramm bombakészlettel  voltak terhelhetők, a géppuskákat is vissza kellett hagyni. Az olasz repülőgépek dühös támadása ellenére a milánói erőműt sikerült teljesen megbénítani." Mohácsy hadnagy  jegyzetéből: „A Piave torkolatánál a francia - angol - olasz csapatokkal szemben a II. zászlóalj huszonhárom tisztje hétszáznyolcvan gyalogossal várta  a támadást. Az ezred I., III., IV   - es   zászlóaljával 1918. október  24-én Tombal - Uzon városkáknál a szövetségesek túlerejét támogatta húsz-harminc repülővel, bombáztak és irányították tüzérségüket." A II. zászlóalj nyolcszázhárom fő volt, holt fáradt,  kiéhezett, lelkileg is összetört,  rongyos, kimerült maradványa  hat tiszt, ötvennégy katona (apám is egyikük - K.F.). Százharmincnégy sebesült, negyvennyolc olasz fogoly Csáktornyánál éri el a magyar határt. Ott a forradalmi kormány kiküldötte várja a hazaérkezőket és beszédet mond,  hogy most tegyük le a puskát, és fogjuk meg az eke szarvát. A  beszéd szépen hangzott, a  puskát letettük, s a szomszédok  azután felnégyelték országunkat. (Von Hammel alezredes.)   

Édesapám öreg bajtársaival  a le sem tett fegyvereikkel újabb   utasításra román frontra lett  vezényelve. A túlerőben lévő hadsereggel szemben többen  elestek, megsebesültek. A  foglyokra a román katonák bottal ráverték a douázeci si ciui-t, huszonötöt. A számlálást elfelejtették, a botozást újra kezdték. A legyőzötteket a foksáni hadifogoly táborba vitték egy évre. Idehaza hat hónap internálást kellett elviselniük. A szentesi Bán István, Kádár Sándor is közöttük volt. Román keresztneve (Flórián); és némi  román nyelvismerete miatt édesapám  nem lett fogoly. Román és szerb  nyelven nem tudták eladni. A Tanácsköztársaság bukása után obsitos lett. A háborúról való osztrák-magyar vélemények  után a szemben álló oldal jeles személyiségének véleményét  idézem: Julius Evola (1898-1974)  mérnök, olasz tüzértiszt az első  világháborúban részt vett. Tapasztalatait a „Lázadás a  modern világ ellen - 1934 -„ c. könyvében írta  le:  „Kevés olyan  háború volt a világon, mint az  1914-1918-as, amely annyira  mutatta volna annak jegyeit, hogy nem államok és nemzetek közötti konfliktusról van szó, hanem a különböző kasztok ideológiái közötti összeütközésről."

E konfliktus közvetlen és szándékos következménye a monarchista Németország, és a  katolikus Ausztria elpusztítása, közvetett következménye pedig a cári birodalom összeomlása, a kommunista forradalom, és  Európában egy olyan kaotikus  és ellentmondásos politikai, társadalmi helyzet megteremtése, amely magában foglalta egy új világégés minden előfeltételét.


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom: 
Kátai Ferenc: Katonasors az első vlágháború idején. - Városi Visszhang 2002. 8. szám

Kép:
Pihenő a keresztfa alatt - A világháború képes krónikája címlapja 51. füzet, 1915. szept. 26.
Zsákmányolt ágyúk Szerbiában -  A világháború képes krónikája. 9. füzet 1914. dec. 6.  
Motoros nehézüteg -  A világháború képes krónikája. 5. füzet 1914. nov. 8.

 

 

 


Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama    *****    Kellemes Karácsonyi Ünnepet és Békés, Boldog Új Esztendõt Kívánok minden Kedves látogatómnak!    *****    Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson Magyarország! - Kellemes Ünnepeket kíván Neked is a Zara Larsson HU!