-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
K - lexikon
K - lexikon : Király István Kertbarátkör

Király István Kertbarátkör


A szórványos Szentesi házikertek összefogására, a kiskertészek önképzésére, érdekképviseletére alakult csoportosulás.

A Szentesi Táj fejlődésének, eredményeinek, gondjainak csúcsidőszakában, a kiskertek nagyütemű gyarapodásának korában jött létre 1970. legelején, Király István nyugdíjas, Nyíri József ref. lelkész, B. Molnár Gergely kertész, Berezvai Lajosné Városi Könyvtár igazgató, Gera Árpád nyugdíjas, Béres János hajóskapitány, Bozó Sándor nyugdíjas, Dr. Szepsi Gyula nyugdíjas, Oltyán Lajos Művelődési Ház igazgató, majd dr. Szalva Péter Kutató Állomás vezetője alapító tagokkal. Hivatali otthont a Városi Könyvtár és a Művelődési Ház biztosított. Szakmai és társadalmi bázissal a Kutató Állomás szolgált.

A társaság elnökéül olyan alapító tagot választottak Király István nyugdíjas személyéban aki elkötelezte magát a Szentesi kiskertészek, a Kertbarát Kör szolgálatára. A szorgalmas tagokkal a mozgalmat rövid idő alatt sikerült kifejleszteni és példamutatóan országos hírűvé tenni. Alakulásakor 1970-ben 32-,. 1973-ban 300-, 1975-ben viszont már 500 kertészkedő tagja volt a Kertbarátkörnek. Ennek nyomán a megyében egymást követően alakultak hasonló egyesületek. Rövid idő alatt számuk 15-re gyarapodott.

A Kertész Szakcsoport testvér szervezetükkel összeműködtek, áruik jelentős részét itt értékesítették. Tagságuk jórésze a Szakcsoport tagjai is lettek. A Kutató Állomással ugyancsak mindennapos barátságot tartottak s így tovább.

A Szentesi Kertbarátkör munkásságából, működésének eredméyeiből egynéhány példa: Működésük egész ideje alatt rendszeres - amire máshol gyakorlatot nem találni - általában 2 hetenként önképzőköri szakelőadást tartottak neves helyi és országos elméleti és gyakorlati előadókkal. Konzultációt rendeztek évente 2-3 alkalommal a Város, a Kutató vezetőivel időszerű, kertészetet, és Szentes várost érintő kérdésekről. Tudományos bázisul a Kutató Állomást tekintették. - Kiskerti árutermesztéssel az országos hazai és az export ellátásához is hozzájárultak. 2 évtizedes működésük alatt mintegy 200 sv -zöldség és gyümölcsárut adtak a kereskedelemnek. Ezenkívül ellátták a helyi piacot friss választékkal és megoldották a családi zöldség bizosítását.

Közreműködtek értékes kihalóban lévő tájfajták felkutatásában és megmentésükben. Így többek között a hírneves, Szentesi meggy továbbszaporítását végezték. Egyes ugyancsak már kevésbé ismert növények felkarolásában, mint pl. a rebarbara, tárkony, lestyán, csicseri borsó, szegletes lednek stb. részt vettek. - A Kutatóban kimunkált kiskerti, különleges növények terjesztését, propagálását is feladatuknak tekintették, közülük számosat mintegy 4-5 félét termesztettek, ezzel is növelték a piaci választékot.

Szentes Város egyik legfontosabb és értékes kiskerti gócának a Nagyhegynek problémáját felkarolták és a kertészeti termesztést a Tanáccsal karöltve biztosították. - Nagyforgalmú földes dűlő útján műút épült. - Ugyancsak a Szentes Városi Tanácson elérték a Szakcsoporttal karöltve kiskerti parcellák juttatását, kijelölését. 1980 körül már 800-nál is több ilyen „Hobbikert" működött. Jelenleg viszont ezek száma Szentesen és környékén 2000 körüli. - A Kertbarátok köre - közösen a Szakcsoporttal - eljárt a Kiskertészek védelmében, adóügyekben. - Segített kisgépek és más kertészeti eszközök anyagok beszerzésében. - Növényvédelmi szaktanácsadási szolgalatot hozott létre szakemberekből. - A mikrokörnyezet - ós szemléletváltozás alakításához jelentősen hozzájárultak. - Szép virágos Szentesért mozgalmat indítottak el. - 2 évenként helyi kiállításon mutatták be kiskerti terményeiket összekötve újításaikkal, nép-, tájművészeti produktumaikkal, házias szakácsművészetükkel stb. - Ezenkívül 3 országos Mezőgazdasági és 4 országos Kertbarát Kiállításon is részt vettek. Ezeken számos I. és II. helyet, arany-, ezüstérmeket, elismeréseket szereztek. -Bejárták az országot, voltak Jugóban, Romániában, a Cseheknél és 6 napos hajóúton Ausztriában, Bécs városában, sok szép élményt, tapasztalatot szerezve gazdagították tudásukat, szemléletüket.
Végül is mindez hozzájárult a Szentesi Zöldségtermesztő Táj kimagasló országos eredményeinek, értékes exportjának és nemzetközi hírnevének növeléséhez.

Elnökök:

1970—1990. Király István
1991—1995. Gulyás István
1995—2012. Dr. Horváth István
2012-től Tóth Sándorné
 


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
Dr. Szalva Péter: Visszaemlékezés a Szentesi Zöldségtermesztő Táj - mint a Kertészet bőlcsője - rövid története Szentes, 1990.

Kép:
A 40. évfordulóra szervezett ünnepség 2010-ben - forrás: Internet

 

 

 


JÓK ÉS ROSSZAK ISKOLÁJA - ismerd meg a részleteket a mesérõl    *****    Visszatérjünk? Digimonweb!!!! A digimonok rád várnak, ha akarod! Szerkesztõtárs kerestetik! Barmilyen téma érdekel!!!    *****    &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB W A T T P A D TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#983    *****    Tehervonat: 3:20 Hobo    *****    Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!