-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek

SINOSZ farsang


Szenvedélyünk a foltvarrás

Fókuszpontok fotókiállítás


TITANIC kiállítás
Budapest

Pillanatképek a mohácsi busójárásról

Télbúcsúztató felvonulás Csongrádon

A képre kattintva a galéria elérhető


Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás

 
A,Á lexikon
A,Á lexikon : Az első telefonoskisasszony (szerző: Dr. Páhi Ferenc)

Az első telefonoskisasszony (szerző: Dr. Páhi Ferenc)


A jelenlegi elődjének tekinthető postát Szentesen, már az 1840-es években megtaláljuk. A mai főutcái ÁBC helyén a volt Cserna-féle házban működött. Sem ez a posta, sem a későbbiek még hosszú ideig nem foglalkoztak kézbesítéssel. Az a kevés levél, ami akkor érkezett, elfért az ablakban, ahová azért tették ki, hogy vagy a címzett, vagy ismerőse értesüljön róla: levele van és menjen be érte. A levélkézbesítésnél egy-két nap késés nem számított. így is élményszámba ment és sokáig emlegették, hogy x vagy y levelet kapott.

Idővel a posta, a volt Havas-gyógyszertár helyén lévő dr. Pollák Sándor megyei főorvos házába költözött. Majd a Szent Imre herceg utcában, majd a régi Horváth Gyula utcában található a posta. Ezután a Tóth József utcában az Albertényi házban működött a posta. Innen a az egykori Uri utcába került ma Petőfi utca, de előbb a szikvízüzem, a Fekete-féle ház telkén lévő épületben működött egy pár évig. Jelenleg a Kossuth utcán található a Posta. *1

Ez a sűrű költözés azzal magyarázható, hogy az akkori posta vezetője, a postamester, a saját házában, vagy lakáséban látta el a munkáját. Az 1850-es iratokban található arra adat, hogy Kugler — Kogler — János volt a postamester. Semmiesetre sem ő volt az első, csak az előbbiekről
nem található adat.

Az első időben a posta főleg személyszállítással foglalkozott, mivel sem vasút, sem víziközlekedés még nem volt. Az utak fenntartása a helyi hatóságra tartozott. Az országot úgy szelték keresztül-kasul a postautak, mint ma a vasúti sínek. Kijelöltek állomásokat, bizonyos menetrendet is igyekeztek betartani Az állomásokon éjjeli szállás és ellátás várta az utasokat, valamint a lovakat pihenő és abrak. Előszeretettel állították le a postakocsit a betyárok, kifosztották az utasokat és elrabolták a pénzküldeményeket. A postakocsi személyzete két főből állott: a kocsis társa kürtjellel figyelmez, tette a szembejövőket a kitérésre és az állomás elérése előtt is kürtölt. A posta csak mellékesen vállalta ebben az időben levelek, pénzküldemények és újságok szállítását.

Kuglert, Werner József postamester követte. Az idősebbek az Örvénysoron lévő nagy épületet ma is Werner-háznak hivják. Ebben lakott a postamester és a posta is itt működött.
 
Vannak olyan feltevések, hogy a Szent Anna utca végén lévő Árpád-kori templom épületét is postaállomásként használták, de az is lehet, hogy a Kurcán közlekedő vízijárművek itt kötöttek ki. Erre a partközelsége miatt kínálkozott lehetőség.

1877-ben nyílt meg Szentesen a távírda hivatal, együttműködve a postával. A távírda hivatal 1882-ben különvált és Horváth Mihály szülőháza melletti házba került. Ugyanebben az évben szűnt meg a postamesterség. Ekkor vette át a postát és távirdát a kincstár. Első vezetője Szűrszabó Nagy Antal lett.

Nagy jelentőségű szolgáltatással bővült a posta 1898-ban: ez év júliusában kezdték meg a telefonvonalak kiépítését, és ehhez fenyőfaoszlopokat használtak. Két hónapi munka után 1898. szeptember 27-én érkeztek el az első telefonállomások bekapcsolásáig. Az első készüléket az alispáni hivatalban szerelték fel. Az alispáni hivatal telefonszáma 1950-ig az l-e s szám volt. Ezenkívül Szentes város, az Ármentesítő társulat, — és fábiánsebestyényi körjegyzőség voltak az első előfizetők Az első magánelőfizető, a Zsoldos család kapt a az 5-ös számot. Ebben az évben nem is szereltek fel több telefont. 1900-ban már 10 előfizető volt.

1898-ban a postahivatalnak a Tóth József utcában Gyulai Pál volt a vezetője. Akkoriban még hetente kétszer Csongrád felől hozták a postát. A Tiszán kompon jöttek át. A postakocsis az Alsóréti újtelepen belefújt a trombitájába . Ez jelezte a fontos eseményt: jön a posta!

Az első telefonkezelő Gyulai Pál postafnök Margit nevű leánya volt. Ő jelentkezett így először Szentesen: halló központ. Feltehetőleg ő volt egyben a legelső női közalkalmazott is.

Több mint ötven év múlva 1931-ben található adat a képeslevelezőlapok rendszeresítéséről. Külföldi mintára a posta Magyarország természeti szépségeinek. városainak és műemlékeinek ismertetésére, az idegenforgalom fokozására képeslevelezőlapokat bocsátott ki.

Szentesi képeket ábrázoló levelezőlapokat is árusítottak, amint erről korabeli feljegyzésekből értesültünk.

Meg sem kíséreljük felsorolni azt a sokféle szolgáltatást ami ma a postához fűződik. Igyekszik is e feladatoknak megfelelni. A ma feladott levelet másnap olvassák Budapesten is. A távirat továbbítása is sokkal gyorsabb, mint száz évvel ezelőtt.


* Szerkesztői megjegyzés. Dr. Páhi Ferenc ezt a cikket 1972-ben írta, a csillaggal jelzett szövegrészt a mai állapotoknak megfelelően kijavítottuk, az eredeti szövegrész így szólt:

*1 Idővel a posta a mostani fogorvosi rendelőbe, a volt Havas-gyógyszertár helyén lévő dr. Pollák Sándor megyei főorvos házába költözött . Majd a mai Beloiannisz utcában, a régi Horváth Gyula utcában található a posta. Ezután a Tóth József utcában az Albertényi házban működött a posta. Innen abba az utcába került, amelyikben most is van, de előbb a szikvízüzem, a Fekete-féle ház telkén lévő épületben működött egy pár évig.


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
Dr. Páhi Ferenc: Az első telefonoskisasszony (megjelent: Szentesi Élet 1972-07-05)

Kép:
Címlapkép: telefonoskisasszony - forrás: internet
© Lantos Imre - Korabeli postáskisasszony


 

 

 

 


Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto