-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek

SINOSZ farsang


Szenvedélyünk a foltvarrás

Fókuszpontok fotókiállítás


Pillanatképek a mohácsi busójárásról

Télbúcsúztató felvonulás Csongrádon

A képre kattintva a galéria elérhető


Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás

 
A,Á lexikon
A,Á lexikon : A szentesi csipke története 4. rész

A szentesi csipke története 4. részA SZENTESI CSIPKE

TÖRÖK ISTVÁNNÉ Lakos  Etelka (1921— 2004),  csipkeverői munkásságát hatalmas fotóalbum őrzi. Etelka elsősorban terítőket, ruha kiegészítőket, gallérokat, kitlizőket készített, gombostűi, orsói segítségével. A csipkeverést is 1936/37-ben a szentesi tanfolyamon tanulta. Mivel ezt akkor kereső foglalkozásként nem sikerült megtartania, gyors- és gépírást tanult, majd  35 éven át tisztviselőként dolgozott. A csipkeveréssel nyugdíjba vonulását követően,   1977-től tudott   csak foglalkozni. Szabadidejében eladásra, ajándékozásra és saját kedvtelésére készített csipkéket. 1996-ban a Koszta József Múzeumnak ajándékozta  Szentes csipkéből készített címerét, amely napjainkban a Péter Pál Polgárházban tekinthető meg. Munkáival számos kiállításon vett részt   Budapesten, Vásárhelyen, Szegeden, Makón és  Szentesen. Ezeket a Népi Iparművészeti Tanács Bíráló Bizottsága   népi iparművészeti termékeknek  te. A szentesi csipke történelmét napjainkban   a hetven évvel ezelőtti tanfolyam egykori tanítványai közül - tudomásunk szerint - már csak ketten, VERES GÁBORNÉ Vass Terézia (1922) és RUPASZOV FERENCNÉ Hubert Margit (1923) „írják". Veres Gábornénak több önálló  kiállítása volt csipkékből és hímzésekből Szentesen. Rendszeresen kézimunkázott, eladásra is dolgozott . Csipkéiért a pestiek és a külföldiek, elsősorban németek, adtak leginkább pénzt. Sok-sok apró terítőt készített. Régen, amikor „gipszcsizmában volt a lába", és édesanyja mindennel ellátta, készítette el az egyetlen, kb. 40 cm átmérőjű nagy vert csipke terítőjét. Hosszabb ideje van annak, hogy a pihenést választja a nagy figyelmet, ügyességet igénylő csipkeverő munka helyett.

Rupaszov Ferencné is emlékszik arra, hogy a szentesi hatalmas vihar, s az ezt követő nehéz helyzet idején 60 fő tanulta a városházán a csipkeverés tudományát. A tanfolyam befejezésekor munkájuk alapján vizsgáztatták le őket. Ezután nem mindannyian tartottak ki a csipkekészítés mellett. Hubert   Margit is ezután tanulta ki a női szabó szakmát, de mellette esténként a Svájcból érkezett cémából készített megrendelésre csipkéket. Emlékszik, hogy a Tóth József utcában lakó Kozák Margit által lemért cérnával nagyon spórolnia kellett hogy a kért terméket el tudja belőle készíteni. Nagy örömére   ezzel a munkával havonként 50-60 pengővel tudta segíteni öt gyermeket nevelő szegény szüleit. A csipkeverést később is folyta tta. Svácba, Angliába, Ausztráliába  is eljutottak gallérjai, ruhabetétei, képei. Ezek  fő motívumai közé tartoztak a pillék, lepkék. Néhány évvel ezelőtt színes cérnákból készítette el a szentesi címert. Ezt a képet önállóan tervezte, naponta 4-4 óra munkával egy hónap alatt készítette el.

A jelenleg Sopronban élő, de szüleihez rendszeresen hazalátogató  Barta Edit mesélte, hogy néhány évvel ezelőtt Török  Istvánné Etelka utolsó tanítványaként több csipkét is készített. A másik vállalkozó kedvű  hölgy  Demeter Erzsébet, aki 2004-bn kezdte el tanulni Rupaszov Ferencné Gita néninél a vert csipke készítés  rejtelmeit. Büszkén mutatta, milyen szépen halad a „tanulócsíkkal", amihez „csak" hat orsó váltogatásának sorrendjére kell figyelnie.  A sokféle csipkekészítési technika között van olyan is, amelyhez egy darab gyufásdoboztető nagyságú „kis szerszámocska" kell amit ma Szentesen özv. SZÉCSI ANDRÁSNÉ  tud  a legügyesebben művelni. Katika nagyocska leányként  az  1960-as évek elején egyetlen egy este tanulta meg a hajócsipke készítés alapjait a Sziléziából származó özv. Saile  Károlyné Rózsi néni tanárnőtől. A frivolitás csipke készítéséhez  rugalmas anyagból, az alakjára utalva ún. „hajócska"  szükséges. Erre csavarja  fel a  készítendő  munkadarabnak megfelelő vastagságú, 60-as, 80-as vagy  100-as horgolócérnát. A cérnából először a mintának megfelelő számú,  ün.  „kettős csomót" készíti el: A kettős csomók összekapcsolásából lesz a „pikó". Ezekből alakulnak aztán ki a különböző csillagocskák, virágocskák, majd a terítő. Szécsiné szerint a hajócsipke készítése aprólékos, nagy  figyelmet igénylő, de az  alkotás igaz örömét nyújtó  munka. Szívesen vállal tanítványokat, bár a jelentkezőnek  tudnia kell, hogy e mellett a  kézimunka mellett nem lehet  tévét nézni, hiszen munka  közben a minta alapján folyamatösan számolni kell. Tévesztés esetén legtöbbször  nem lehet elbontani a hibás  részt. Ilyenkor csak az olló segít! Hosszú gyakorlat kell ahhoz is, hogy  valaki  önálló  mintát is tudjon készíteni. Szécsiné legtöbbször ajándékozásra, kiállításokra készítette és készíti jelenleg is teritőit. Néhány éve tagja a Szentesi Művelődési és Ifjúsági Ház népművészeti szakkörének. Véleménye szerint a helyi és környékbeli kiállítások mellett nagyobb propagandát érdemelne kézimunkáik bemutatása, népszerűsítése. Úgy gondolja, hogy ehhez az   interneten a „Kézművesek Európában" portált is fel lehetne használni. Alkotásaikat  itt ők is közkinccsé tehetnék, s ezáltal új szakmai, baráti és üzleti kapcsolatokra lelhetnének mindannyian, akik napjainkban a hagyományos tárgyi  díszítőművészet szentesi szerelmesei.

 


 

Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
Paksi Márta: A szentesi csike története (megjelent: 2004-2005. Városi Visszhang)

Kép:
Bodrits István: Szentesi alkotóművészek - 1997. Szentes
Szemerédi Endréné: A Szentesi Művelődési Központ Díszítőművész körének 30. születésnapjára - 2010. Szentess
 

 

 

 


Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3