-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK


ÚJ KÉPGALÉRIÁK AZ OLDALON

Dosztál Veronika kiállítása
2018-01-12.

Szentesi ecestforgatók
2018-01-06. kiállításmegnyitó


 

Szűcs Árpád festőművész emlékkiállítása
2018-01-04. kiállításmegnyitó

Újévi tüzijáték
2018-01-01.


 

A képre kattintva a galéria elérhető


Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás

 
A,Á lexikon
A,Á lexikon : A szentesi csipke története 3. rész

A szentesi csipke története 3. részA SZENTESI TANFOLYAM

S mi történt az 1920-30-as években Csongrád megye székhelyén a 33 ezer főnyi lakosú Szentesen? Az  1930-as népszámlálás adatai szerint a népesség 50%-a mezőgazdaságból, 23%-a kisiparból, 5%-a pedig kereskedelemből élt. A munkanélküliek száma kb. 1.600 volt. A külterületi tanyákon élők aránya 35%. A lakosságból 16 ezer fő római katolikus, 15 ezer fő református felekezetű. A népesség 82%-a tudott írni és olvasni. A lakóházak száma  8.000 volt.

A húszas évek végére elkészült a szivattyútelep és a MÁV Motorgarázs. 1926-ban felavatták a Hősök emlékművét az Erzsébet téren az I. világháború szentesi áldozatainak   névsorával. A Kossuth téren az új Központi Református  Népiskolát 1930-ban építették. Bővítették a vármegyei  közkórházat, a Petőfi utcai posta - és távírda hivatalt. A  Széchenyi-ligetben elkészült a  vidék egyik legszebb strandja. Nagyvállalat vagy nagyobb  gyár nem létezett a városban. A malmok, a Zsoldos Rt. telepe, a csirkegyár jelentették az  ipart, de főképpen a kisipart. Rengeteg kovács és cipész  dolgozott a városban. 1934-ben a telefonkészülékek száma 160 volt. A gazdasági válság Szentesen is együtt járt a termelés visszaesésével, a munkanélküliek számának növekedésével és a fokozódó  nyomorral. Az utóbbiakról megrázó szavakkal írt Móricz Zsigmond, amikor 1935-ben  Szentesen járt.

A szentesi csipke történelmének kezdete erre az idöre esik. Vajda János írását  idézzük a Tolnai Világlap korabeli számából: "Nemsokára negyedik éve  lesz, hogy istenítélet kaszált végig a szentesi határon. Elverte a  jég Csongrád megyét, de úgy, hogy a búzatáblák pirkadó termésére a harmadik dűlőkben talált rá  gazdájuk. Kilométer hosszúságban rozsdás, halott földek maradtak a tanúi annak, ami történt, és megesett az, amit se a háborúban, se azelőtt, se azóta nem  láttak: ríttak, zokogtak a gazdák a  megcsúfolt földeken, akár a kisgyerekek. A szentesi templomok  tornyáról elvitte a jeges fergeteg a mutatót, és hónapokon át olyan volt a város, a fekete földek megyéjének székhelye, mint a   siralomház."

És, amikor már az  egész országban kitudódott a  Csongrád  megyeiek nagy nyomorúsága, egy  szomorú nyári reggelen kis csomagot kézbesített a posta a szentesi városházára. A csomagot Káyel Endre dunántúli református lelkész küldte Négyesi Imre   dr.-nak, Szentes  akkori polgármesterének. A  csomagolópapírból néhány ismeretlen rendeltetésű fadarab  hullott   ki egy kis levél kíséretében. - A csipkekészítés az én falumban, a Balaton mellékén  hasznot hajtó, értékes háziiparrá  fejlődött - írta a levélben a pap. Azt ajánlom a sorscsapásokkal sújtott szentesieknek, próbálkozzanak meg vele. Ezért küldtem el  a hozzá való eszközök mintáját is. Községemben háromszáz lány  foglalkozik a csipkekészítéssel, és  én nem hírnőm  álomra hajtani nyugodtan esténként a fejem, ha nem hívnám  fel erre Szentes  figyelmét. "Fél nap  alatt Csergő  Károly szentesi alispán életté hajszolta a városházán" a dunántúli  pap csomagját.

Az első csipketanfolyamra 1936. elején került sor, amire háromszáz  szentesi lány jelentkezett . "A  nyomorúság fekete esztendejében"  azonban Csongrád megye csak ötven jelentkezőt tudott cérnával, vetélővel, orsóval és csavaróval ellátni. A tanítást a kitűnő szakképzettséggel rendelkező Csokonay Vitéz Etelka iparművészre bízták. A tanfolyam néhány  hónap után sikeresen befejeződött. Beindulhatott hát Szentesen a lelkes, ügyes lányok segítségével a városháza  épületében egy új vállalkozás, a csipkegyártás. A szentesi csipke motívumait Csokonay Vitéz Etelka Csallány Gábor igazgató segítségével a helyi  múzeumban található tulipános ládákon és hímzéseken levő motívumok alapján rajzolta meg. A szentesi mintájú csipkék hamarosan felkerültek Budapestre, és nagy sikert  arattak. Mezei virágokat, pipacsokat, muskátlikat ügyeskedtek csipkéikbe a nyomorúságos körülmények között élő szentesi leányok, asszonyok. Munkáik hamarosan külföldre   kerültek. Ellen Nelson rendelése nyomán Svédországba, ugyanakkor Londonba, Párizsba, Fokföldre is szállítottak Szentesről csipkéket az ottani kézimunkaboltokba.


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
Paksi Márta: A szentesi csike története (megjelent: 2004-2005. Városi Visszhang)

Kép:
Csipkeverő nők / forrás: internet
Csipkeverést tanuló kislány / forrás: http://mek.oszk.hu

 

 

 


Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!    *****    Karácsonyi képekkel vár a Mesetár! Kukkants be a két nyuszihoz és Miska macskához! Boldog ünnepeket kíván: Nyuszi Mama