-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek

SINOSZ farsang


Szenvedélyünk a foltvarrás

Fókuszpontok fotókiállítás


TITANIC kiállítás
Budapest

Pillanatképek a mohácsi busójárásról

Télbúcsúztató felvonulás Csongrádon

A képre kattintva a galéria elérhető


Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás

 
A,Á lexikon
A,Á lexikon : A szentesi zöldségtermesztés története - 02 rész

A szentesi zöldségtermesztés története - 02 rész


1. A zöldségtermesztés kezdeti idöszaka 1874-ig   

2. Az öntözéses zöldségtermesztés kifejlődése 1875—1917.

3. A zöldségtermesztés kifejlődésének kora 1918—1944.   

4. A szentesi zöldségtermesztés legújabbkori története 1945-től A Kertészeti Kutató Állomás megalakulásáig


A mai értelemben vett zöldségtermesztés korszaka, kutatásaink alapján, a bolgárok megjelenésével kezdődött. A város és a táj termesztésének története szempontjából az 1875. évet éppen ezért döntő jeletőségűnek kell mondanunk. Ekkor kezdődött az a fejlődési folyamat, amely Szentest és vidékét országos jelentőségű zöldségtermesztő tájjá alakította át.

2. AZ ÖNTÖZÉSES ZÖLDSÉGTERMESZTÉS KIFEJLŐDÉSE  1875—1917

A bolgár időszak

A bolgárok 1875-ben, Károlyi gróf „Úsztató" nevű majorjában, Szegvárott létesítették, mintegy 30 holdon, az első kertet (Szalva 1959).
A XIX. század második felében kezdtek elvándorolni a bolgárkertészek a környező államokba, így hazánkba is, ahol jobb megélhetést és biztosabb pénzszerzési lehetőséget reméltek, mint hazájukban. Fejlettebb kertészkedési tudásukat, az ősi, valószínűen közelkeleti hatásra kialakult öntözéses zöldségtermesztést, jobban tudták a dúsabb körülmények között gyümölcsöztetni (Szalva 1959).

Azokban az időkben hazánkban országszerte még csak egészen kezdetleges zöldségtermesztést folytattak. Szórványosan, a főúri igényeket kielégítő, un. „kastély-kertekben" ugyan fejlettebb volt már a kertészkedés, de ez sokáig elszigetelt maradt. A folyvást vagyonosodó és tőkében gyarapodó városi polgári lakosság körében mindinkább növekedett az igény a zöldséglélék iránt és emiatt nagy kereslet keletkezett. Az áruhiány mindinkább jelentkezett. Oka a külterjes kertészkedés, a szakértelem és a tőke hiánya volt.

Ezt a kedvező helyzetet használták ki a bevándorolt bolgárok. Kiváló volt a talaj, a víz-adottság, volt kereslet is, s versenytárs nem akadt. Busás jövedelemre tehettek szert s a hatóság is támogatta tevékenységüket. Egymásután létesültek tehát a bolgárkertek.

Sikerük titka, a konjukturális helyzeten kívül, elsősorban sajátos öntözéses, nagy fizikai megerőltetést kívánó és jólszervezett termesztésmódjukban rejlett. Istállótrágyával fűtött melegágyat használtak, kezdetben üveg nélkül (pálcás melegágynak nevezték). Mindez jó volt, mert koraiságra versenytárs híján nem kellett törekedniük. Később melegágyi ablak alatt nevelték a palántákat (Szalva 1959). Erre a korszakra jellemző a vízkivételi szerkezet: a jellegzetes bolgárkerék. Öntözőrendszerünk a fiterás (táblás) módszer, valamint a bolgárkertészkedéstől elválaszthatatlan földbeállító és árasztó, művelő és cipelő módja az embernyúzó nagykapa és hátikas használata. A piaci termesztésre köztesként kis területen sokféle növényt termesztettek. Jellemző továbbá a szinte emberfölötti, verejtékes munkájuk: nappal az igényesebb növényeket gondozták, éjjel a nagylevelűeket kapálták, jóformán alig pihentek. Ültetni későn ültettek, s mélyen kapáltak. Monokultúrás termesztést folytattak, tavaszi szántásban. Saját maguk árusítottak a piacokon is. A szintén rájuk jellemző ekhós szekérrel járták az utakat, mentek a piacokra.

A bolgárok munkaközösséget alkottak. Ezek a mai termelőszövetkezetekre emlékeztetnek. A társaság tagjai „kauciót" tettek le s tervszerű munkamegosztással dolgoztak. Az elszámolást „rovás-fákkal" végezték, egymás iránti teljes bizalommal. Nagyon becsületesek voltak. Rendkívül sovány koszton és egyszerűen éltek; vöröshagyma, só, hagymaszár-leves volt a rendes napi étkezésükben. A téli hónapokban hazamentek hazájukba s vitték magukkal a csengő aranyakat.

A magyar bolgárkertészkedés időszaka

A magyarok között a bolgárkertészkedés sokáig lenézett foglalkozás volt. Nehezen terjedt köztük. A termesztési mód rendkívüli jövedelmezősége azonban nagy vonzóerőnek bizonyult. Lassan a hagyományos külterjes termesztéshez való ragaszkodás felengedett.

Az első magyar bolgárkertész Czibulya Ferenc volt (Szalva 1959), aki az első szentes vidéki bolgárkertben, alapításától kezdve, mint „dekás" dolgozott. Öt követte Orosz József, Szűcs János, Csentes János, Katona Ferenc, Kádár Mihály, majd a többi úttörő: Lantos József, Sipos László,  B. Molnár Péter és még sokan mások.

Az első verseny

Az újabb korszakra jellemző a bolgárkertészek és a magyar követők közti érdekharc. Végeredményében ez fejlesztette tovább Szentesnek és vidékének zöldségtermesztését. Verseny alakult ki a piacért. Most már érdemes volt koraiasságra törekedni. Így biztosabban elkelt az áru. Jobban felhasználták tehát a melegágyi ablakot. A magyar „bolgárkertészek" egyébként terményeik, termesztési módjuk, piacozásuk tekintetében megegyeztek a bolgárkertészekkel. Náluk is bolgárkerék, nagykapa, hátikas, ekhósszekér, monokultúra, nehéz, verejtékes, éjt nappala tevő munka volt jellemző. A magyarok törekedtek most már a bolgárkertészeket kiszorítani a piacról. A magyaroknál is a társas kertek voltak a jellemzők, de az egyéniség megtartása mellett.

A kertészkedés magyar úttörői szép és nagy munkát végeztek a különböző zöldségnövények: a paprika, a paradicsom stb. megismertetésében és elterjedésében. 1908-ban történt innen a paprika első kivitele Bécsbe. Látjuk tehát, hogy a táj magyar kertészei erősödni kezdtek. A bolgár termesztési módot kifejlesztették, egyes kevésbé ismert zöldségféléket meghonosítottak, megismertettek a magyar és külföldi vásárlókkal


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
Dr. Szalva Péter: Szentes és vidéke zöldségtermesztésének kifejlődése, jelenlegi helyzete és jövője (Szentes, 1969.)

Kép:
Szentesi kertészek - forrás: Lantos Imre
Bolgár-kerék rajza - forrás: Csongrád megye kertészeti tájainak feldolgozása (1971)
Czibulya Ferenc arcképe - forrás: Csongrád megye kertészeti tájainak feldolgozása (1971)


 

 

 

 


Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto